Klimgebieden

Wij organiseren ook meedere klimweekenden weg naar Belgie. Er zijn echter ook heel veel andere plekken om te gaan klimmen! Hieronder vertellen we het een en ander over de klimgebieden waar de RSAC vaker te vinden is. Wil je meer weten over verschillende klimgebieden? De TSAC heeft een mooi overzicht dat je hier kan vinden.

 

Freyr
De ‘Rochers de Freyr’ is het grootste en belangrijkste klimmassief van België. Het telt ruim 600 routes in alle stijlen en moeilijkheidsgraden. De populariteit van het massief heeft er wel voor gezorgd dat routes in de lagere niveau´s zeer sterk zijn afgeklommenen dus glad zijn geworden.

De rotsen hebben een hoogte tot ± 120m. Er zijn 681 routes/touwlengtes/variaties.De routes zijn zeer verspreid over alle moeilijkheidsgraden. Onder 6a beginnen vele routes echter glad te worden.

 

Beez

Na Freyr is het massief van Beez het grootste klimmassief van België. Kijken we niet naar het aantal routes, dan is dit wél het grootste rotsmassief! De rotsen strekken zich over verscheidene kilometers uit langs de linkeroever van de Maas, net stroomafwaarts van Namen. De rotsstructuur is grillig en biedt over het algemeen grotere grepen dan we bijvoorbeeld in Freyr terugvinden.

De rotsen hebben een hoogte tot ± 80m. 494 routes/touwlengtes/variaties. De meeste routes bevinden zich in 5e en 6e graad. Slechts een 30-tal routes biedt een grotere uitdaging.

 

Dave

Naast een groot aantal klassieke routes, is een boulderparcours met blauwe verf aangeduid, het beslaat de hele breedte van het massief.

De rotsen hebben een hoogte tot ± 60m. Er zijn 192 routes/touwlengtes/variaties. Vrijwel alle routes zijn t/m de 6e graad.

 

Fontainebleau

Bleau (of voluit ‘Fontainebleau’) is een plaatsje net ten zuiden van Parijs. Het gebied eromheen is een zeer bekend bouldergebied, een walhalla voor alle klauteraars! Materiaal heb je bijna niet nodig: in principe is een stel schoentjes al genoeg. Het is echter fijn om pof, tandenborstel/afwasborstel, handdoek en crashpad (speciale valmat) mee te hebben. Omdat er dus weinig speciaal materiaal nodig is, is boulderen ideaal voor de beginnende klimmer! Bovendien zijn er boulders voor alle niveaus: van kind/beginner (wit of geel) tot zeer gevorderd (zwart). Menigmaal zijn er “circuits” te volgen: een serie boulders van hetzelfde niveau die op een route liggen. Pijlen, nummers en stippen wijzen de weg van blok tot blok.

 

Hotton

Hotton is een klein, maar erg mooi gebiedje. Er zit genoeg voor een weekend. De rotsen zijn gelegen langs het riviertje de Ourthe. Op warme zonnige dagen kun je in het water verkoeling vinden. Je vindt er hoofdzakelijk enkele touwlengtes. Variërend van schoorstenen tot een aantal platen

De rotsen hebben een hoogte tot ± 40m. Er zijn 84 routes/touwlengtes/variaties. Voornamelijk in de 4e, 5e en 6e graad.

 

Les Awirs

Het massief van Les Awirs onderging in 2002 en 2003 een grote heropwaardering en kan daardoor gerekend worden tot één van de belangrijkste klimmassieven van België.

Aan de zuidkant kan je in een enorme ambiance routes tot 3 touwlengtes klimmen op een 70 meter hoge plaat of anderzijds via barsten, hoekversnijdingen en terrassen.

De natuurlijk gevormde noordwand is continu overhangend en biedt moderne atletische routes die door de structuur van de rots niet altijd even gemakkelijk te lezen zijn.

De rotsen hebben een hoogte tot ± 70m. Er zijn 107 routes/touwlengtes/variaties. Plaatroutes tot 7a, in de overhangende noordwand vind je routes tot 7c.

 

Pont a Lesse

De rotsen hebben een hoogte tot ± 30m. Er zijn 131 routes/touwlengtes/variaties. Meeste routes zitten in de 5e en 6e graad.
Yvoir

De eerste tekens van klimactiviteiten dateren van 1930. Yvoir behoort nu tot de grootste klimmassieven van België.

De rotsen hebben een hoogte tot ± 55m. Er zijn 146 routes/touwlengtes/variaties. Er zijn veel routes in de 4e graad. Tot en met de 6e graad is er ruime keuze.

DSCF9835